vrijdag 29 mei 2009

Chimay

In België zijn erg veel bieren te krijgen, en ik wil hier een aantal van deze prachtige schatten uit de bierwereld omschrijven en hoe ze gedronken moeten worden.

Chimay
Chimay is samen met Westmalle de grootste producent van trappistenbieren. Chimay is internationaal de bekendste.
De abdij van Scourmont, gelegen nabij de franse grens, is in 1850 opgericht. De brouwerij volgde in 1862.
____________________________________________________________________
Chimay blond
  • Type: trappist tripel
  • Alcohol: 8% vol
  • Gisting: hoog

Bijzonderheden: de door de trappistenmonniken gebrouwen blonde tripel, ook wel Capsule blonde genoemd, of gewoon Chimay goud, hergist op de fles. Het bier bier heeft een wat zoetig aroma met een beetje hoppigheid. De smaak is bitterzoet en vloeit uit in de hopbitterige nasmaak. Deze tripel heeeft een smaakevolutie. De body is stevig en rond.
____________________________________________________________________
Chimay rood

  • Type: trapist dubbel
  • Alcohol: 7% vol
  • Gisting: hoog
Bijzonderheden: De capsule rouge heeft een wat karamelzoetig aroma. De smaak is zoetig, stevig en rond. De nasmaak is bitterzoet. Chimay rood is roodbruin van kleur en heeft een smaakevolutie.
_____________________________________________________________________
Chimay blauw

  • Type: trappist donker
  • Alcohol: 9% vol
  • Gisting: hoog
Bijzonderheden:  Chimay Blauw werd in 1948 als kerstbier gecreerd. Het is een donker bruin sterk bier met een fruitig machtig aroma van verse gist en heeft een alc. vol. van 9% en moet op keldertemperatuur (10 a 12C) geschonken worden. 

ik zal later over weer wat andere bieren wat vertellen.




woensdag 27 mei 2009

wijn recepten 2

Aardappelwijn
Witte wijn zwaar
per 5 liter
Ingrediënten: Hoeveelheden:
Aardappelen 1000 gram
Citroen 1 stuks
Sinaasappel 1 stuks
Tarwekorrels 225 gram
Water tot 5 liter
Rozijnen 225 gram
Suiker 1500 gram
Pecto-enzymen
Gist



Was en schil de aardappelen en kook ze op een zacht vuurtje gaar. Giet het kookvocht via een zeef bij de dun-afgeschilde schillen en het sap van de citrusvruchten en voeg de tarwekorrels, suiker en de gehakte rozijnen hierbij. Laat het mengsel tot lauwwarm afkoelen en voeg vervolgens de gist erbij.
Laat de most in ca. 3 weken uitgisten. Roer de most op gezette tijden door. Hevel de most in een gistingsvat en plaats een waterslot.
Laat de wijn tenminste 6 maanden rijpen alvorens ze te bottelen.
Het is een zware koppige wijn.

Aardbeien wijn
Halfzoete rosé tafelwijn
per 4,5 liter
Ingrediënten: Hoeveelheden:
Aardbeien(rijp) 1800 gram
Suiker 1360 gram
Citroenzuur 0,25 gram
Tannine 1,75 gram
Gist en gistvoedingszout
Campdentabletten (sulfiet)
Anti-pectine enzym



Maak de aardbeien schoon, was ze goed en laat ze uitlekken.
Los de suiker op in een beetje water, voeg de aardbeien toe en prak ze fijn.
Voeg 2,3 liter warm water toe en laat dit in een afgedekte emmer twee dagen staan.
Voeg daarna citroenzuur, tannine en het antipectine-enzym toe en laat het 24 uur staan.
Nu weer 2,3 liter warm water toevoegen, goed doorroeren en in een gistingsfles zeven.
Voeg gist plus gistvoedingszout toe, sluit de fles af met een waterslot.
Als de gisting voltooid is, de most in een fles zeven, een sulfiettabletje toevoegen en de fles afsluiten met een spon.
Hevel nogmaals over na twee maanden en dan nog een keer voor het bottelen
Bottelen in donkere fles en donker opslaan dit in verband met de zeer tere kleur.
** Bij gebruik van 1130 gram suiker wordt het een goede droge wijn.

Cider Appelen
Ingrediënten:

Hoeveelheden:
Appelen 50 kg geeft 25 liter sap
Gist en gistvoedingszout
Campdentabletten (sulfiet)
Anti-pectine enzym


Voor het maken van cider is geen toevoeging van suiker nodig.
Het alcoholpercentage wordt daardoor vrij laag.
Cider is daardoor dan ook sneller drinkbaar.
Alle soorten appels zijn bruikbaar ook valfruit. Wel moet een gedeelte zuur zijn b.v. goudrenetten. Zelfs kan een klein gedeelte peren worden gebruikt. Snijdt rotte en aangestoken stukken weg. Snijdt hak of stamp de vruchten fijn. Doe ze in een emmer overgiet ze met lauw water tot ze net onderstaan. Voeg de giststarter toe en roer het geheel goed door. Dek de emmer af en plaats hem op een vrij warme plaats.
Roer het geheel meerdere keren per dag door en laat het zo een week staan.
Zeef dan het vocht af en pers de pulp goed uit. Doe dan de most in een gistingsvat (3/4 vol) met waterslot. Hij zal direct doorgisten.
Overhevelen na 6 à 8 weken en vul de fles geheel af, gebruik hiervoor puur appelsap.
Hevel nog twee keer over, steeds na twee maanden en steeds de fles afvullen.
Na de laatste keer de wijn afproeven en eventueel suiker toevoegen, pas op hij kan opnieuw gaan gisten, doe dus de fles niet geheel vol. Is de wijn uitgegist en geklaard dan bottelen.
Cider kan jong worden gedronken. Bewaar en serveer hem koel, (keldertemperatuur) te koud benadeelt de smaak.

maandag 25 mei 2009

wijn recepten

Er zijn wijn recepten die je niet het hele jaar door kunt maken, maar er zijn ook wijn recepten die je wel het hele jaar door kan maken. hier worden wat wijn recepten beschreven die u het hele jaar door kunt maken dus u kunt direct aan de slag gaan.

Appelwijn

3 liter appelsap (pak)
2 liter druivensap (pak)
1,5 kg suiker
4 liter water
Pecto-enzym
3 theelepels gistvoeding
3 theelepels wijnsteenzuur


Met een minimum aan inspanning maakt u een hele goede witte wijn. Koop een paar pakken appelsap en witte druivensap. Als er hard water uit uw kraan komt kook dan 4 liter ongeveer 20 tot 30 minuten en doe dat dan in een schone emmer en laat het afkoelen.los daarna de suiker, gistvoeding, pecto-enzym en het wijnsteenzuur hier in op.giet het vervolgens in een schone grote fles en voeg de appelsap en druivensap toe. De fles mag niet helemaal vol zitten omdat het gaat gisten. voeg nu de gist toe en plaats een prop watten in de hals van de fles. na de hevige gisting vult uw de fles aan met gekookt en afgekoeld water en u plaatst een waterslot.
Als de wijn is uitgegist, hevelt u over in een schone fles. vul aan tot 10 liter met appelsap. Wanneer de wijn kristal helder is, kunt u bottelen.

Koffiewijn
30 g oploskoffie
2,8 kg suiker
10 g citroenzuur
3 theelepels gistvoeding
2 kg tannine
1 mg vitamine b1


Alle grondstoffen (de helft van de suiker) worden samen even gekookt, behalve de vitamine. Wanneer het is afgekoeld doet u de most in de fles die dan half vol moet zitten. Dan de gist toevoegen, waarbij veel schuim kan ontstaan.als die wat is gezakt, gaat de andere helft van de suiker erbij, opgelost in een paar liter water. De fles is nu tot de schouders gevuld. Als het schuim toch uit de fles komt kunt u in plaats van een waterslot een slangetje er in doen waardoor het schuim in een andere fles kan belanden. Dat schuim is ook een uitstekende giststarter. Wanneer de eerste felle gisting voorbij is, houdt het schuimen vanzelf op. Vul dan de fles tot de nek en plaats een waterslot. Na het helder worden kunt u overhevelen en wanneer de wijn stabiel is, bottelen. en probeer na drie maanden eens een fles om te kijken hoe de wijn zich vormt.

Selderijwijn
3 kg bleekselderij
2,5 kg suiker
1 kg rozijnen
4 citroenen
4 sinaasappels
pecto-enzym
gistvoeding
gist

Snij de gewassen bleekselderij in kleine stukjes en kook die in 4 liter water. Schil de citroenen en de sinaasappels heel dun en laat de schil meekoken ( u kunt er ook met een rasp over heen gaan). Zeef de vloeistof en meng er 2 kg suiker door. Voeg de fijngehakte rozijnen toe en na het afkoelen pecto-enzym, gistvoeding en gist. Aanvullen in de fles tot 8 liter. Wanneer de gisting minder wordt, na ongeveer 10 dagen, zeef u de rozijnen er weer uit. De jonge wijn komt in een schone fles en voegt u de rest van de suiker toe die u heft opgelost in water, en vul de fles tot 10 liter.


zaterdag 23 mei 2009

Zelf wijn maken


Zelf wijn maken klinkt ingewikkelder dan dat het eigenlijk is. Maar om zelf wijn te maken komt er wel geduld bij kijken. Gemiddeld duurt het een half jaar voordat de wijn op dronk is en in de flessen gedaan kan worden. Het proces er tussen is toch zeer interessant. Het begint al met het bepalen van welke wijn u wilt maken. U kunt van bijna alle eetbare dingen wijn maken. Ik zelf maak bijvoorbeeld wijn van rozenbottels of van appels.


Hoe te beginnen
Het is belangrijk dat u de juiste apparatuur heeft om wijn te kunnen maken. Tegenwoordig kunt u voor ongeveer € 22,50 een starterspakket krijgen, dus dat valt reuze mee voor een hobby. U kunt bijvoorbeeld bij van rein een starterspakket kopen. Wat ik zelf heb gedaan is een boekje kopen met recepten, maar u kunt tegenwoordig gemakkelijk recepten vinden op internet. Erg belangrijk is dat u werkruimte schoon is en de gebruiksvoorwerpen die u in het proces gebruikt ook erg schoon zijn. Als dit niet het geval is kan u wijn azijn worden, en dat is niet wat u voor ogen hebt. U heeft inmiddels natuurlijk het product geplukt of gekocht waar u de wijn van wil maken. Dan gaan we nu beginnen met wijn maken. u heeft bijvoorbeeld bramen geplukt in uw plaatselijke bos, thuis gekomen doet u ze in de wasbak om de bramen schoon te maken van vuil en ongedierte. Als ze eenmaal schoon zijn dan pakt u een emmer die eerst goed is schoongemaakt en een schone theedoek waar u de bramen in doet. Vervolgens draait uw de theedoek in het rond zodat het sap van de bramen er uit komt, u kunt ook gewoon de bramen in de emmer doen en dan persen met een stuk hout of iets anders. Vervolgens moet er nog wijn van gemaakt worden. In het recept staat precies hoeveel suiker, sulfiet en citroensap er toegevoegd moet worden. met dit hele proces bent u toch een paar uur mee bezig, met het plukken van de bramen tot het verwerken van de bramen tot sap. Het duurt nog een half jaar voordat u wijn drinkbaar is. Maar u bent nog niet helemaal klaar want u moet er toch nog elke week voor zorgen dat er geroerd wordt zodat de suiker en de gist zich goed mengt met de zuurstof. Ik zal nu wat uitgebreider ingaan op het hele proces.

Sap winnen
De manier waarop u sap maakt van vruchten hangt af van de soort vruchten die gebruikt en van de apparatuur die u in huis heeft.

Stoomextractor
Deze bestaat uit een onderpan met water, een sapopvanger en een groot vergiet waar vruchten in gaan. door de stoom barsten de cellen en door de hitte wordt het sap gepasteuriseerd. Dit is vooral geschikt voor zacht fruit zoals de bramen en andere bessen.

Pulpgisting
Vooral als u rode wijn wilt maken dan moet uw de pulp(het velletje van de vrucht) mee laten gisten. kneust de vruchten, giet er kokend water over heen en laat het afkoelen tot ongeveer 25 graden. Daarna voegt u er pecto-enzymen en gist aan toe. u laat het in de emmer afgedekt staan. Roer drie maal per dag het geheel door, totdat er genoeg kleur is afgestaan aan het water en sap. U dekt de emmer af zodat u voorkomt dat er fruit vliegen bij komen, want die zorgen er voor dat de wijn zich tot azijn gaat ontwikkelen.

Koken
Kook alleen als het moet. veel aromatische stoffen gaan daardoor verloren. banaan, pastinaak, groente, wortels, blad, lijsterbes, vlierbes en appel kunt u koken. Zo zijn er nog meer technieken maar die noem ik hier eerst nog niet op.

Het gistingsproces
Gebruik een goede gist. Als u hygiënisch werkt kunt u de gist kolonie zuiver houden en met de ene wijn de andere aan het gisten brengen. Ik wil niet te ver uitweiden over dit proces omdat dat nu nog niet erg belangrijk is. Ik zal hier later een keer verder over vertellen.

Het bottelen
Het bottelen of de wijn in flessen doen is niet erg moeilijk. Verzamel gewoon lege wijnflessen en vraag aan vrienden en familie om lege wijnflessen. Zorg voordat u de wijnflessen vult wel eerst goed steriliseerd zodat er geen vuiligheid inzit. De wijn moet namelijk een lange tijd in de fles blijven, en u wilt niet dat na al uw werk de wijn alsnog kapot gaat. U kunt de etiketten van de wijnfles afweken door ze in warm water te leggen. Zodra u de wijn in de fles heeft doet u de kurk erop. Zorg er voor dat u altijd schone, niet gebruikte kurken gebruikt, die kunt u gewoon kopen bij van rein of een andere soortgelijke winkel. Nu kunt u als u dat leuk vind ook nog etiketten kopen en die op de computer bewerken tot uw eigen etiket.

Bewaren
Als de wijn is gebotteld komt er een rijpingsperiode op de fles. Echt een tijd hiervoor is er niet maar wacht in ieder geval twee maanden met het proeven, want de wijn is dan aan het herstellen van het bottelen. Zware wijnen kunt u over het algemeen langer bewaren dan wijnen met weinig alcohol.

Eindwoord
Ik hoop dat ik u door dit artikel warm heb kunnen maken voor het wijn maken en dat u nog erg veel plezier aan uw wijn beleeft.