woensdag 27 oktober 2010

Amerikaanse wijnbouw geschiedenis

Geschiedenis

Omstreeks het jaar 1000 werd Noord-Amerika ontdekt door de Vikingen. Die noemden het de nieuwe land, Wijnland, omdat ze er zoveel wilde druiven aantroffen. Het duurde echter tot 1562 voordat de eerste Amerikaanse wijn werd geproduceerd. Waarschijnlijk gemaakt door de Hugenoten die zich in Florida hadden gevestigd. Door de grote stroom Europeanen werd in de 16de en 17de eeuw in bijna elke staat wijnstokken aangeplant en wijn geproduceerd. De inheemse druivenrassen, die men voor de wijnbouw gebruikte gaven veel sap, maar de hiervan gemaakte wijn smaakte niet.

Men ging Europese wijnstokken importeren en aanplantten. Deze gingen allemaal dood. Omdat de kolonisten de oorzaak niet wisten, zochten ze de fout bij zichzelf en probeerden allerlei methoden van aanplant en verzorging. Het leide allemaal tot niets. De Amerikaanse bodem zat vol met de vijand van de Europese wijnstok, de Phylloxera. Volgens Thomas Jefferson (staatsman, wijnkenner) was het verspilde moeite om vreemde wijnstokken aan te planten. Hij had zowel gelijk als ongelijk. Zijn ongelijk werd door Californische wijnboeren aangetoond aan het eind van de achtiende eeuw. Deze bereikten goede resultaten met de Europese wijnstokken. Zijn gelijk werd bewezen door de Phylloxera, die in vele wijnstreken de wortels aantastte en alle aanplant verwoestte.
Nadat in de tweede helft van de 19de eeuw de druifluis de Oceaan overstak en de Europese wijngaarden vernietigde, werd er naar een oplossing gezocht en gevonden. D Vinifera werd geƫnt op de robuuste Amerikaanse stok Labrusca, die bestand was tegen de Phylloxera.
De wijngaarden in Europa en de Verenigde Staten herstelden zich waar de druifluis had huisgehouden. Dit herstel had nauwlijks plaatsgevonden of de Amerikanen kregen een nieuwe klap te verwerken, de wet op het drankverbod, die in 1919 van kracht werd. Door de drooglegging ging een hele generatie aan wijndrinkers verloren.
Pas na de Tweede Wereldoorlog, toen de vele soldaten terugkeerden naar hun vaderland, kwam er verandering in de drinkgewoontes. In Europa hadden de soldaten wijn leren drinken bij de maaltijd. In de tientallen jaren na de oorlog heeft de Amerikaanse wijnbouw zich in een sneltreinvaart ontwikkeld met als belangrijkste wijngebied Californiƫ.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten