woensdag 27 oktober 2010

Druivenrassen en wijn classificaties van de Bordeaux

Druivenrassen

  • Sauvignon
  • Sémillon
  • Muscadelle
  • Merlot Blänc
Voor rode wijn:
  • Cabernet Sauvignon
  • Merlot
  • Cabernet Franc
  • Malbec
  • Petit-Verdot

Classificaties

Meer dan 75% van de wijnen in Bordeaux hebben een Appellation Contôlée, die men onderverdeelt van laag naar hoog in:

Appellation Contrôlée Bordeaux

Deze algemene AC geldt voor rood, wit, mousserend en rosé uit de gehele streek. De wettelijk toegestane opbrengst per hectare is vastgesteld op 55 hl.

Appellation Contrôlée Bordeaux Supérieur

Deze AC geldt voor wijnen met een hoger alcoholpercentage, hooguit 50 hl per hectare, betere wijnbereiding en het gebruik van edele druivenrassen.
Geldt ook voor rood, wit en rosé.

Appellations Régionales

Onder deze AC vallen de afzonderlijke deelgebieden of districten van de Bordeaux.
Ze gelden voor allerlei soorten wijnen, de eisen aan deze wijnen gesteld zijn wat zwaarder dan bij de AC Génériques.
Enkele voorbeelden zijn: AC Pomerol, AC Saint-Emilion, AC Sauternes en AC Entre-Deux-Mers.

Appellations Communales

Dit is de aanduiding voor gemeenten met een eigen Appellation Contrôlée. Hier worden door ligging, extra hulp van micro klimaat en betere bodemsoorten mooiere wijnen gemaakt.
Een aantal gemeenten met een eigen AC zijn: Margaux, Listac en pauillac.

Aparte Classificaties

Een aantal wijngebieden in de Bordeaux hebben voor hun wijnen nog een eigen kwaliteitsindeling, deze streken zijn: Médoc, Sauternes, Graves en Saint-Emillon.
Bij de bespreking van de diverse streken komen deze indelingen aan bod.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten