maandag 25 mei 2009

wijn recepten

Er zijn wijn recepten die je niet het hele jaar door kunt maken, maar er zijn ook wijn recepten die je wel het hele jaar door kan maken. hier worden wat wijn recepten beschreven die u het hele jaar door kunt maken dus u kunt direct aan de slag gaan.

Appelwijn

3 liter appelsap (pak)
2 liter druivensap (pak)
1,5 kg suiker
4 liter water
Pecto-enzym
3 theelepels gistvoeding
3 theelepels wijnsteenzuur


Met een minimum aan inspanning maakt u een hele goede witte wijn. Koop een paar pakken appelsap en witte druivensap. Als er hard water uit uw kraan komt kook dan 4 liter ongeveer 20 tot 30 minuten en doe dat dan in een schone emmer en laat het afkoelen.los daarna de suiker, gistvoeding, pecto-enzym en het wijnsteenzuur hier in op.giet het vervolgens in een schone grote fles en voeg de appelsap en druivensap toe. De fles mag niet helemaal vol zitten omdat het gaat gisten. voeg nu de gist toe en plaats een prop watten in de hals van de fles. na de hevige gisting vult uw de fles aan met gekookt en afgekoeld water en u plaatst een waterslot.
Als de wijn is uitgegist, hevelt u over in een schone fles. vul aan tot 10 liter met appelsap. Wanneer de wijn kristal helder is, kunt u bottelen.

Koffiewijn
30 g oploskoffie
2,8 kg suiker
10 g citroenzuur
3 theelepels gistvoeding
2 kg tannine
1 mg vitamine b1


Alle grondstoffen (de helft van de suiker) worden samen even gekookt, behalve de vitamine. Wanneer het is afgekoeld doet u de most in de fles die dan half vol moet zitten. Dan de gist toevoegen, waarbij veel schuim kan ontstaan.als die wat is gezakt, gaat de andere helft van de suiker erbij, opgelost in een paar liter water. De fles is nu tot de schouders gevuld. Als het schuim toch uit de fles komt kunt u in plaats van een waterslot een slangetje er in doen waardoor het schuim in een andere fles kan belanden. Dat schuim is ook een uitstekende giststarter. Wanneer de eerste felle gisting voorbij is, houdt het schuimen vanzelf op. Vul dan de fles tot de nek en plaats een waterslot. Na het helder worden kunt u overhevelen en wanneer de wijn stabiel is, bottelen. en probeer na drie maanden eens een fles om te kijken hoe de wijn zich vormt.

Selderijwijn
3 kg bleekselderij
2,5 kg suiker
1 kg rozijnen
4 citroenen
4 sinaasappels
pecto-enzym
gistvoeding
gist

Snij de gewassen bleekselderij in kleine stukjes en kook die in 4 liter water. Schil de citroenen en de sinaasappels heel dun en laat de schil meekoken ( u kunt er ook met een rasp over heen gaan). Zeef de vloeistof en meng er 2 kg suiker door. Voeg de fijngehakte rozijnen toe en na het afkoelen pecto-enzym, gistvoeding en gist. Aanvullen in de fles tot 8 liter. Wanneer de gisting minder wordt, na ongeveer 10 dagen, zeef u de rozijnen er weer uit. De jonge wijn komt in een schone fles en voegt u de rest van de suiker toe die u heft opgelost in water, en vul de fles tot 10 liter.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten