woensdag 27 mei 2009

wijn recepten 2

Aardappelwijn
Witte wijn zwaar
per 5 liter
Ingrediënten: Hoeveelheden:
Aardappelen 1000 gram
Citroen 1 stuks
Sinaasappel 1 stuks
Tarwekorrels 225 gram
Water tot 5 liter
Rozijnen 225 gram
Suiker 1500 gram
Pecto-enzymen
Gist



Was en schil de aardappelen en kook ze op een zacht vuurtje gaar. Giet het kookvocht via een zeef bij de dun-afgeschilde schillen en het sap van de citrusvruchten en voeg de tarwekorrels, suiker en de gehakte rozijnen hierbij. Laat het mengsel tot lauwwarm afkoelen en voeg vervolgens de gist erbij.
Laat de most in ca. 3 weken uitgisten. Roer de most op gezette tijden door. Hevel de most in een gistingsvat en plaats een waterslot.
Laat de wijn tenminste 6 maanden rijpen alvorens ze te bottelen.
Het is een zware koppige wijn.

Aardbeien wijn
Halfzoete rosé tafelwijn
per 4,5 liter
Ingrediënten: Hoeveelheden:
Aardbeien(rijp) 1800 gram
Suiker 1360 gram
Citroenzuur 0,25 gram
Tannine 1,75 gram
Gist en gistvoedingszout
Campdentabletten (sulfiet)
Anti-pectine enzym



Maak de aardbeien schoon, was ze goed en laat ze uitlekken.
Los de suiker op in een beetje water, voeg de aardbeien toe en prak ze fijn.
Voeg 2,3 liter warm water toe en laat dit in een afgedekte emmer twee dagen staan.
Voeg daarna citroenzuur, tannine en het antipectine-enzym toe en laat het 24 uur staan.
Nu weer 2,3 liter warm water toevoegen, goed doorroeren en in een gistingsfles zeven.
Voeg gist plus gistvoedingszout toe, sluit de fles af met een waterslot.
Als de gisting voltooid is, de most in een fles zeven, een sulfiettabletje toevoegen en de fles afsluiten met een spon.
Hevel nogmaals over na twee maanden en dan nog een keer voor het bottelen
Bottelen in donkere fles en donker opslaan dit in verband met de zeer tere kleur.
** Bij gebruik van 1130 gram suiker wordt het een goede droge wijn.

Cider Appelen
Ingrediënten:

Hoeveelheden:
Appelen 50 kg geeft 25 liter sap
Gist en gistvoedingszout
Campdentabletten (sulfiet)
Anti-pectine enzym


Voor het maken van cider is geen toevoeging van suiker nodig.
Het alcoholpercentage wordt daardoor vrij laag.
Cider is daardoor dan ook sneller drinkbaar.
Alle soorten appels zijn bruikbaar ook valfruit. Wel moet een gedeelte zuur zijn b.v. goudrenetten. Zelfs kan een klein gedeelte peren worden gebruikt. Snijdt rotte en aangestoken stukken weg. Snijdt hak of stamp de vruchten fijn. Doe ze in een emmer overgiet ze met lauw water tot ze net onderstaan. Voeg de giststarter toe en roer het geheel goed door. Dek de emmer af en plaats hem op een vrij warme plaats.
Roer het geheel meerdere keren per dag door en laat het zo een week staan.
Zeef dan het vocht af en pers de pulp goed uit. Doe dan de most in een gistingsvat (3/4 vol) met waterslot. Hij zal direct doorgisten.
Overhevelen na 6 à 8 weken en vul de fles geheel af, gebruik hiervoor puur appelsap.
Hevel nog twee keer over, steeds na twee maanden en steeds de fles afvullen.
Na de laatste keer de wijn afproeven en eventueel suiker toevoegen, pas op hij kan opnieuw gaan gisten, doe dus de fles niet geheel vol. Is de wijn uitgegist en geklaard dan bottelen.
Cider kan jong worden gedronken. Bewaar en serveer hem koel, (keldertemperatuur) te koud benadeelt de smaak.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten